tiistai 1. lokakuuta 2013

Tiiäkkö nää mitä nää syöt?Kuvan nappasin täältä

Katsoin pari päivää sitten viime viikon keskiviikkona esitetyn, mediassa paljon puhetta aikaan saaneen Food Inc. -dokkarin, joka on vielä muutaman päivän nähtävissä Yle Areenassa. Käykää ehdottomasti kattomassa se, jos ette vielä oo sitä nähneet. On meinaan ajatuksia herättävä. Tiedätkö sinä mitä todellisuudessa syöt, tiedätkö mistä ruokasi on kotoisin, mitä se on syönyt, ennenkuin päätyi sinun syötäväksi?Dokkari kertoo siitä, miten muutama iso elintarvikejätti pitää käsissään koko Yhdysvaltojen elintarviketeollisuutta ihan sieltä siemenestä marketin lihahyllylle tai oikeastaan kaikille hyllyille asti. Miten lihaa tuotetaan suunnattomissa, kilometrien kokoisissa tuotantolaitoksissa, päätarkoituksena vain tuottaa paljon ja halvalla. Miten luonnollista siemenviljaa ei saa enää käyttää, vaan pitää ostaa joka vuosi uutta, patentoitua, geenimuunneltua siementä. Kuinka ihminen voi olla tänä päivänä samanaikaisesti sekä aliravittu että lihava. 

Dokkari perustuu mm. Eric Schlosserin Pikaruokakansa -kirjaan, jonka luin itse viime kesänä. Sen luettuani pisti vähän mietityttämään, mitä kaikkea hampurilaisen välissä meille tarjotaankaan. No, meni pari kuukautta ja hampurilaista söin taas. Nyt toivottavasti menee hiukan ees pidempi aika, ne vois kyllä jättää lopullisestikin omasta ruokalistasta pois. Erittäin hyvä yhdistelmä on jos lukee sekä kirjan että katsoo myös dokkarin, jotenkin kun omin silmin näkee ne kirjassa kuvatut järkyttävät tehtaat, missä eläimet teurastetaan, sen kaiken ymmärtää paremmin. Toki helposti dokkarin jälkeen sulkee silmänsä ja ajattelee, että tuo on vain amerikkalainen versio totuudesta, provokatiivinen, tahallisesti ärsyttävä, ja sitähän se myös on, mutta silti ehdottomasti ajatuksia herättävä. 

Tämä ei siis ole mun kannanotto lihan syömisen eettisyyteen, eläinten suojeluun ja muuhun sellaiseen aatteelliseen ajatteluun, vaan ihan kehoitus katsoa tuo dokkari ja suoda sen jälkeen edes muutama ajatus sille, mitä suuhunsa laittaa. Helposti sitä jättää ajattelematta, luottaa siihen, että kyllä meillä täällä kotimaassa pidetään huoli kuluttajistakin, mutta totuus on se, ettei enää ihan niin taida olla. Kyllä suomessakin jo on menty pitkälle siitä vapaana kuljeskelevasta karjasta pellolla, millä mielikuvalla meille lihaa myydään. Vuoden 2012 tietofinlandialla palkittu  Elina Lappalaisen kirja Syötäväksi kasvatetut kertoo suomalaisesta elintarviketeollisuudesta tänä päivänä. Itse en vielä oo tuota kirjaa lukenu, täytyykin se heti mahdollisimman pian lainata kirjastosta. Tuolta Elinan blogista löytyy myös paljon hyvää tekstiä itse aiheesta ja siihen liittyen.

Yle Areenassa on myös Docventuresin elokuvan jälkeinen keskustelu nähtävissä aina tuonne joulukuulle asti ja se kannattaa myös ehdottomasti vilkasta. Siinä on mm. Elina Lappalaisen haastattelu juurikin tuota kotimaista lihateollisuutta koskien. Minusta olisi tosikova veto, jos joku suomalainen lihan tuottaja uskaltaisi ottaa härkää sarvista ja oikeasti näyttää millainen on suomalainen versio Food Inc.stä. Sitä tosin ei ikinä tule tapahtumaan, mutta ajatuksen voi heittää ilmoille, eikö?

Tuon dokkarin esittämisen seurauksena syntyi Lihaton lokakuu -liike, johon varmasti kaikki te, jotka ootte naamakirjassa, ootte jo törmänneet. Ja siihen minäkin ajattelin ryhtyä, kyllä vain, laumasielu. Jos tähän asti on ollut yksi lihaton päivä viikossa, nyt voisi olla yksi lihallinen päivä viikossa. Mun on jo pitkään pitäny ruveta kokeilemaan enemmän kasvisruokia, vanhoista tavoista vain on hirveän vaikea päästä eroon. Nyt ois hyvä syy kokeilla, lapset ja mies saa kuitenkin sen lihallisen päivän ateriansa koulussa, hoidossa ja töissä. Eikä mukuloille muutenkaan maistu kotona muu kuin makkarakeitto, joten jos sitä ainaista narinaa, Miksi meillä on taas tätä pahaa ruokaa?  saa kuunnella joka tapauksessa, niin miksei sitten tekis kokeeksi kasvisruokaa. Eli voi olla, että tästä viikosta eteenpäin saatte kuulla enemmänkin kasviskokeiluja ja kokemuksia kokkailusta. 

Katsokaa dokkari, lukekaa kirjat, miettikää mitä kaupasta lautaselle ostatte. Ei tarvi tehä suuria muutoksia, tarvii vain kyseenalaistaa nykyinen järjestelmä. Kysy itseltäsi mitä ja miksi?

2 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Kiitos vinkistä, toi tarttee kattoo. Lihansyöntiä vois meilläki vähentää, vaikka kasvispäiviä on tähän mennessä viikossa ollukkin ihan sattumalta. :-)

Rouva Kukko kirjoitti...

Toivottavasti ehit kattomaan. Saattais jopa löytyy kirjastoista, kun siitä on ihan DVD.kin tehty. Tai vois pyytää kirjastoa hankkimaan Food Inc.in, saattaisi joku muukin sen vahingossa vilkaista.

Mutta joo, ei meilläkään oo syöty kasvisruokaa ku ihan satunnaisesti, ja vähän huonosti on lihaton lokakuu lähteny käyntiin tässä huushollissa. Mutta yritetään, eikö niin !