tiistai 5. marraskuuta 2013

tiiäkkö nää kuinka palijon nää hävität ruokaa?
Mää en tiiä. Nyt ois hyvä hetki vähän miettiä asiaa kun meneillään on Kuluttajaliitton Hävikkiviikko 4 - 10. 11. Tavoitteena on kiinnittää ihmisten huomiota syömäkelpoisen ruuan pois heittämiseen ja heittämättä jättämiseen. Pois heitettävän ruuan määrä on huima, luvut niin isoja, ettei niitä oikein tällainen pieni ihminen ymmärrä. Mutta liikaa sitä menee ja suurin osa siitä on leipää, tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Myös itsetehtyä ruokaa heitetään pois, kun sitä on tehty liian paljon. Herää kysymys, että eikö ihmisillä ole käytössä pakastinta? 
Sikäli tämä sattuu hyvään saumaan kun juuri oli Lihaton lokakuukin. Siitä miten kasvisruuan lisääminen päivittäisiin aterioihin meillä onnistui, laitan postauksen myöhemmin. Vaan tällä viikolla vois olla tosiaan vähän itekkin miettiä mitä meillä menee ruuasta roskiin. Varmaan eniten juurikin noita pilaantuneita hedelmiä, kasviksia ja juureksia. Tai siis ei ne mene suoranaisesti roskiin, vaan kompostiin, mutta joka tapauksessa hävikkiin. 

Pakastin meillä on, uuden jääkaapin myötä kaksikin eli iso arkkupakastin sekä pienempi jääkaapin yhteydessä. Arkkupakastin on aina aivan ääriään myöten täynnä, ostan sinne usein alennuslihoja,  teen kasviksista ja juureksista valmiiksi paloja tai raastetta; niitä on sitten pakkasesta helppia napsia kattilaan kun tekee ruokaa. Lisäksi pakastimessa on tietysti paljon marjoja ja valitettavasti myös liian paljon jämiä eli tehtyä ruokaa, jota on jääny yli. Valitettavasti siksi, että usein ne myös sinne pakkaseen jää ja heitän ne sitten vuosisiivouksen yhteydessä pois. 

Että kyllä meidänkin perhe ihan tuohon samaan joukkoon kuuluu, mihin suurin osa suomalaisista, ainakin pois heitetyn ruuan tyypin mukaan. Meilläkin menee sitä leipää vanhaksi, jos en muista pelastaa niitä ajoissa pakkaseen. Toisinaan kyllä annan leivän kuivahtaa ihan tarkoituksella, niistä voi sitten tehä korppujauhoa, joka on aina muuten loppu. Pakastin on meillä ahkerassa käytössä,  vielä tosin vois paremmin miettiä mitä sieltä löytyy ja käyttää niitä ensin pois ennenkuin menee hakemaan kaupasta lisää ruokaa. 

Täytyykin ihan näin marraskuun märkyyden iloksi ottaa ruuan pois heittämisen miettimis kuukausi. Voisin haastaa teidät muutkin, rakkaat blogini lukijat, miettimään edes viikon verran omia ruokaan liittyviä tottumuksianne. Kolme helpointa tapaa vähentää hävikkiä on: syödä helpoimmin pilaantuvat ruuat ensimmäisenä,  tarkistaa jääkaappi ja kuiva-aine kaappi ennen kauppaan lähtöä sekä tietysti käyttää ahkerammin (ja paremmin) sitä pakastinta. Tuolta Kuluttajaliiton sivuilta löytyy lisäksi paljon hyvää tietoa niin jääkaapille, ruokapöytään, kauppaan kuin hellan ääreenkin. Ja taidanpa tulostaa itelleni tuon hävikkilomakkeenkin. 

Kiitos muuten Sarpulle tyrniä ja tyrskyjä -blogiin tästä hyvän aiheen nostamisesta pöydälle. 

Ei kommentteja: