maanantai 11. huhtikuuta 2011

100 vuotta sitten -1886Meillä on kunnan kirjastolla aina kerran - pari vuodessa kirjojen poistomyynti ja sieltä tekee löytöjä, kuten nytkin. Löysin tämän ihanan kuvakirjan, joka on siis tehty 1986 ja kirjassa on vanhojen sanomalehtien näköispainoksia vuoden ajalta. On uuden vuoden - ja juhannustervehdys, kuukauden tärkeitä päivämääriä, Yhtä ja toista -palsta jossa pikku uutisia, kuolinilmoituksia ei sentään. On muotijuttuja, isompia artikkeleita ja pieniä artikkeleita ja ilmoituksia. Kuten esim. keisarillinen kiitos keisari Nikolain saamista syntymäpäivän onnentoivotuksista, myytyjä taideteoksia ja ratsuhevosia, uusi ooppera on saanut ensi-iltansa ym. 


 
Ulkomaan uutisissa kerrotaan erilaisista tapahtumista ulkomailla kuten vapaudenpatsaan pystyttämisurakan etenemisestä Yhdysvalloissa, Irlannin ja Belgian työväestön oloista ja kapinoista, on erilaisia maisemakuvauksia mm. Aganistanista, "joitakin kulttuurihistoriallisia piirteitä" kuten kerran kuussa eitellään jokin kuuluisa taulu, artikkeleita kirjailijoista ja runoilijoista juttuja mm. runoilijakuningatar Carmen Sylva jne.Itseäni eniten tietysti kiinnostivat muotijutut eli Muodin maailma. Kuvat on todella selkeitä ja vaatteista saa hyvä, ajanmukaisen kuvan. Ja se teksti, ah, niin hupaisaa! 

"Järkevä osa naissukupuolesta odottaa kuukauden toisensa jälkeen yksinkertaisen pukeutumisen paluuta ----- Mutta kun ei! Muotinukkien maku ei ole vielä ehtinyt emnsipoitua irti viimeisismmästä "muotikatsauksesta' ja ajattelevasta ihmisestä on kuvottavaa katsella millä ihastuksella, millä ajatuksettomilla aivoilla he tutkivat päivän hulluinta muotia ja kuinka halukkaasti he vetävät narrinkaavun ylleen."

"On turha yrittää työskennellä yksinkertaisemman naistenmuodin puolesta niin kauan, kuin ei saada luomakunnan herroja, isiä, aviomiehiä, veljiä, serkkuja, pikkuserkkuja apuun. Vika on niissä jotka tavalla tai toisella maksavat viulut, eivätkä tee selväksi lemmikeilleen, että jokainen rikos luontoa ja estetiikan ankaria lakeja vastaa ei ole vain luonnotonta ----- Laskemme täten raskaan vastuun miesten harteille, mutta mitä mies ei tekisi neisten vuoksi? Odotamme siis, että vahvat miehemme keräävät voimansa todistaakseen jumaloimilleen, etteivät ihaile 'kauneuden tähden' kiristettyä vyötäröä."


Missään ei kyllä selvinnyt, oliko artikkelin kirjoittaja mies vain nainen, hän kyllä pahoitteli sitä ettei voinut esitellä terveellisiä ja käytännöllisiä vaatteita, vaan oli pakotettu kertomaan taas kerran mikä on viimeisintä muotia tällä kertaa. Kertoili myös erittäin sarkastisesti mikä on kylpylöiden terveysvaikutus kun vaatteita esitellään enemmän kuin ehditään hoitoihin. Uskoisin, että nainen, mies ei olisi voinut kirjoittaa niin sarkastisesti naisista, oikein riemullista tekstiä.

Muotikirjoja oli ollut paljon muitakin myynnissä, totesi kirjastovirkailija, vaan kaikki oli mennyt, paitsi tämä yksi, joka siis ilmiselvästi odotti löytäjäänsä. Minua, joka osaa arvostaa kirjaa aarteena. Juurikin siksi tosi hyvä teos, kun harvoin on mahdollisuus löytää alkuperäistä tekstiä ja muotikuvausta 150 vuoden takaa! Täydellinen aarre kulttuurihistoriasta ja muodista kiinnostuneelle, maksoikin vain 20 senttiä!

Ei kommentteja: