maanantai 21. toukokuuta 2012

Sorjat suosivat leveitä...



... eli mekko 50-luvun tyyliin. Tein viime vuoden loppu puolella 50-luvun puvun ystävälleni, nyt vihdoin siitä kuvia. Satuin mainitsemaan kerran, että löysin sikahalvalla ihanaa keltaista valkopilkullista puuvillaa ja siitä tulisi ihana fiftarimekko Pikku Tipuselle ainakin. Ystäväni siihen heti sanomaan, että hän itse asiassa tarvitsisi sellaisen mekon, kun heillä on tulossa juhlat 50-luvun teemalla. Ja minähän tietenkin innostuin heti ja lupasin auttaa mekon tekemisessä. Kävin siis ostamassa pakan lopun pois ja mekkoa tekemään.





Minulla on vanhoja muotilehtiä 30- - 50-luvulta, joista löytyi sopiva mekon malli, tuo nojaileva malli keskelläJuhlat oli tarkoin rajattu ihan 50-luvun alkuun ja yritimme pitäytyä hyvin likelle haluttua aikaa. Kyseisen ranskalaisen lehden kannet ovat kadonneet, joten ei voinut tietää mikä vuosiluku tarkalleen on kyseessä. Minulla on myös suomalaisia Sorja-lehtiä, joista yksi sattui juuri vuosille 1950 - 51. Eli selasimme Sorjaa sillä silmällä, miten hyvin sen aikakauden mekot sopisivat malliltaan tuohon ranskalaisesta lehdestä löytyneeseen kuvaan. Ihan samanlaista ei löytynyt, ystäväni halusi mekkoonsa kuitenkin runsautta ja sellaisen helman hän myös sai. Kaavojahan tällaiseen mekkoon ei löytynyt, joten tein kaavat itse. 



Ystäväni halusi mekkoon raglanhihan, mekosta tuli miehustan osalta istuva, mutta hihaan piti silti saada liikkumisväljyyttä. Siis miehustan keskietu ja -taka kappaleet ovat raglanhihaiset, kun taas sivukappaleet eivät. Hiha ommellaan puolivälistä kädentietä kuten normaalistikin sivukappalisiin. 






Virallisesti voisi puhua puolikimonohihasta, tuo piirretty kuva auttaa ymmärtämään mistä on kyse. Oli kuulemma mielenkiintoinen ommella, ainakin ystäväni mielestä, noin kotiompelijapohjalta. Tuolla puolikimonolla saimme kuitenkin mekkoon ihanasti istuvuutta, hihaan liikkuvuutta ja hienon yksityiskohdan, mikä kertoo siitä, että puku on tehty itse ja ajatuksella.  



Mekkoon tuli vuori, taakse piilovetoketju ja nuo ihanat röyhelöt kaula-aukkoon sekä vuorin helmaan. Alushameena me käytimme ystäväni vanhojen päivän tanssiaispuvun röyhelöalushametta, jota piti lyhentää ja muokata vyötäröltä. Alushameen osalta istuvuudessa olisi parantamisen varaan, mutta koska halusimme hyödyntää jo olemassa olevaa vanhaa hametta, käytimme siis sitä. 






Minä tein siis kaavat mekkoon, ompelin muutaman sovituskappaleen tuosta miehustan ja hihan osalta ja autoin sovituksessa sekä ompelemisessa. Ystäväni ompeli aluhameen, mekon vuorin ja itse mekon muilta osiltaan valmiiksi, minä autoin tuossa hankalassa hihan ja miehustan yhdistämisessä. Mekosta tuli kaikin puolin ihana, niin ihana, että pitäis kyllä tehdä itsellekin ja Pikku Tipuselle omat mekot, keltaiset kesämekot!


6 kommenttia:

urpu kirjoitti...

Hieno mekko, todella raikkaan oloinen! Norjalaisetkin ihastelevat :)

Rouva Kukko kirjoitti...

Kiitos! Pitänee tehdä itselle ja tytölle omat kesäksi. Auttaiskohan sun norjalaisia kavereita jos ois tekstitys ruotsiks?

Krike kirjoitti...

Aivan mielettömän hieno!!

Rouva Kukko kirjoitti...

Kiitos, kiitos! Mekosta tuli ihana, ilman tuota kangasta ei ehkä ois niin ihana. Kangas oli siis ihan huippu löytö.

Kaisa kirjoitti...

Upea!!!

Rouva Kukko kirjoitti...

Kaisa, kiitos!