torstai 6. helmikuuta 2014

Mitä tehdä epäonnistuneesta piparitaikinasta?



Syödä, tietty joo, mutta jos on vahingossa tehny vieläpä tupla-annoksen,  ni eihän sitä jaksa kaikkea taikinaa syödä. Mulle kävi joulun alla juurikin niin, että tein tupla-annoksen piparitaikinaa ja huolimaton kun olin, taikinasta ei tullut kaulintakelpoista ollenkaan.  Luultavasti sokeri ei ehtiny sulaa kunnolla ja jäi kiteiseksi niin, että taikinan kauliminen oli yhtä tuskaa. Niin meillä sitten syötiin viipalepipareita ja loput taikinasta pistin pakkaseen odottamaan inspiraatiota. 



Inspiraatio löytyikin uusimmasta Pirkka -lehdestä Runebergin torttujen muodossa. Tosin sitäkään ohjetta en täysin noudattanut kun mulla ei ollu margariinia, käytin voita. Ei ollu tarpeeksi mantelijauhoja,  lisäsin tavallista vehnää. Leivinjauheen sijasta laitoin vahingossa soodaa. Pakasteesta kaivetun piparitaikinan vain siivutin pellille ja paistoin ne. Ja lisäsin taikinaan myös extrana kaapista löytyneet pahan makuiset tummansuklaan levyjen loput, yhteensä noin 100 g. Vaan tulikin ihan törkeen makoisa kakku. Suklaa tietysti teki oman osansa kakun makeuteen, mutta kyllä varmasti toimisi ilman suklaatakin. Virhekakku. Se tuli melkein syötyä kokonaan ennen kuin ehdin ottamaan kuvan. Kuvassa muuten viimeisimpiä kirppislöytöjäkin eli tuo Arabian joku kukkalautanen. Meillä on ennestään samoja lautasia valkeina iso pino ja en ajatellut että on samaa sarjaa ennenkuin laitoin uuden lautasen vanhojen pinoon. Että kävipä sattumalta hyvin. 



Toinen mihin voi upottaa hyvin ylimääräisen piparitaikinan on pullat. Nimittäin korvapuustit. Tai oikeammin piparipuustit. Tein niitäkin ja olihan ne myös suurta herkkua.  Tosin tässä on ongelmana se taikinan kaulittavuus, piparitaikina pitää kuitenkin saada suht ohuesti pullataikinan päälle. Ja väliin tietysti vähän voita, sokeriakin voi laittaa, voita ainakin, pulla jää helposti liian kuivaksi. Vaan hyviä olivat. Mihin muualle voi tuhota piparitaikinaa, juustokakun pohjaan tietysti, mutta entä muualle?

Ei kommentteja: